De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar – Gabrielle Zevin

download (46)Dit boek (208 p., vertaling Lidwien Biekmann) had ik op mijn TBR-lijst staan als zijnde een tip van Maarten ’t Hart, wat me erg verbaasde toen ik het eenmaal begon te lezen. Want ik lees graag Maarten ’t Hart, maar een lichtvoetige schrijver kun je hem niet noemen, volgens mij, en dat is Zevin beslist wel.

Enfin, de conclusie moet zijn dat ’t Hart ook een schrijver kan waarderen die heel anders schrijft dan hijzelf. En toen ik het filmpje op Youtube waarop hij zijn aanbeveling doet nog eens bekeek, zag ik ook wel dat hij de lichtheid en het feel good aspect van dit boek juist waardeert. Overigens: anders dan ’t Hart ken ik nog wel een boek dat zich afspeelt in een boekhandel: Het laatste boek van Zoran Zivkovic. Beslist een aanrader!

Enfin, dit boek van Gabrielle Zevin gaat dus over A.J. Fikry, boekhandelaar, die zijn vrouw heeft verloren door een auto-ongeluk. Na de dood van zijn vrouw dreigt hij aan lager wal te raken: hij is eenzaam, drinkt steeds meer, en verkoopt steeds minder boeken. Gelukkig kentert zijn lot als een van de uitgeverijen waarvan hij zijn boeken betrekt een nieuwe vertegenwoordiger (v) op hem afstuurt en, los daarvan, een vondelingetje in zijn winkel wordt achtergelaten. Stof genoeg voor een lichtvoetig verhaal, een soort romantische komedie waar overigens ook wel verdrietige en ernstige momenten aan te pas komen.

Wat het boek voor een echte lezer extra leuk maakt, is dat elk hoofdstuk vooraf wordt gegaan door een korte boekbespreking van A.J. en dat ook in de hoofdstukken zelf aan allerlei literatuur wordt gerefereerd. Het gaat daarbij om verhalen en schrijvers die waarschijnlijk bekender zijn in de VS dan in Europa, maar er zitten genoeg ook hier bekende namen bij (zoals Roald Dahl, J.D. Salinger, Edgar Allen Poe en Mark Twain). Daarnaast is aardig dat Zevin de verwijzingen beknopt toelicht op een website over het boek, zodat je, als je dat wilt, de boeken zou kunnen opzoeken en lezen – voor zover ze bestaan, want op de website staat ook welke in het verhaal genoemde titels door Zevin bedacht zijn 🙂

Enkele citaten:

Deze passage, die gaat over de namen die nagellak tegenwoordig heeft, vond ik leuk omdat ik zelf ook zo’n flesje heb, waar op de onderkant staat ‘work hard, play orange‘ (serieus!):
“Maya bekijkt de rijen met glazen potjes. Ze kiest een rode, maar zet die weer terug. Dan pakt ze er een met roze glitterlak.
‘O, die is mooi. En weet je wat het allerleukste is? Elke kleur heeft een naam,’ zegt Amelia. ‘Draai het potje maar eens om.’
Dat doet Maya. ‘Net als een boek! Deze heet Pearly Riser, leest ze. ‘En die van jou?’
Amy heeft een lichtblauwe gekozen. ‘Keeping things light.'” (p. 120)
Verderop in het boek gaat het ook over een oranje nagellak, die een nog fantasievollere naam heeft dan de mijne (en blijkbaar ook echt bestaat):
“Ze haalt een flesje oranje nagellak uit haar zak. ‘Voor jou.’ (…) Amy keert het flesje om en leest voor wat er onderop staat: ‘A good man-darin is hard to find.'” (p. 140, het voorafgaande hoofdstuk heet Een goede man is moeilijk te vinden, naar een verhaal van Flannery O’Connor).

Op p. 149 is de schoonzus van A.J. aan het woord, die het niet getroffen heeft met haar echtgenoot en dat als volgt samenvat:
“Jij bent de krekel en ik ben de mier. En ik heb geen zin meer om de mier te zijn.”
Deze vergelijking verbaasde me, omdat ik uiteraard onmiddellijk aan de verhalen van Toon Tellegen over de krekel en de mier moest denken. Maar op de website over het boek las ik dat Zevin hier refereert aan een fabel van Aesopus. Nu nog achterhalen wat daarin de rollen zijn van de krekel en de mier 🙂

 

Dit bericht werd geplaatst in Boek, verslag en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s