De doode hand, deel I – Alexandre Dumas

Dit boek (240 p.) dat ik, zoals al uit de titel blijkt, las in een nogal oude vertaling van J.J. Schwencke, is het vervolg op De graaf van Monte Cristo. We lezen hoe het baron Danglars, zijn vrouw, hun dochter Eugenie en haar vriendin Louise en ook Luigi Vampa hun leven vervolgen. Maar de hoofdpersoon in het verhaal is nu Benedetto, de niet deugende buitenechtelijke zoon van officier van justitie Villefort en mevrouw Danglars. Ook van dit boek is het thema wraak, maar nu gaat het over de wraak die Benetto wil nemen op de graaf van Monte Cristo, die immers zijn vader in het verderf heeft gestort. Om duidelijk te maken dat het hem ernst is rooft Benedetto een hand van zijn vaders lijk, die hij af en toe laat zien om zijn missie een angstaanjagend gewicht te geven.
Ik vond dit boek een boek minder meeslepend dan De graaf van Monte-Cristo, misschien omdat me in het begin helemaal niet zo duidelijk was hoe Benedetto zijn doel wil bereiken. Ten eerste is onduidelijk waar de graaf van Monte Cristo verblijft (hij treedt in dit deel van het boek in ieder geval niet op), en ten tweede vond ik het een beetje vergezocht dat hij baron Danglars (die zijn geld al kwijt is geraakt aan Vampa) en diens echtgenote uitzocht als personen om geld van afhandig te maken. En dat deel van het verhaal is me zelfs zo slecht bijgebleven, dat ik niet eens weet of Benedetto weet dat mevrouw Danglars zijn moeder is, of dat die onthulling nog in het verschiet ligt.
Gelukkig wordt het boek tegen het einde wat interessanter, vooral omdat de wraakactie van Benedetto dan een wat gerichter vorm krijgt. Ik ben dus nadat ik dit deel uit had wel gelijk in deel II begonnen, maar ik heb al gemerkt dat ook dat deel niet zo meeslepend is dat ik het net zo snel zal uitlezen als De graaf van Monte Cristo.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, uitgelezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s